torstai 29. maaliskuuta 2012

"Did you feel the need for change?"

Keskusteltiin tänään kämppiksen kanssa politiikasta, joka on siis hänen pääaineensa kun hän tänä keväänä valmistuu. Yleensä meidän keskustelut on sellaisia maailmanparantamiskeskusteluita, aika vahvasti ympäristöpoliittisia. Heitellään ideoita, vaihdetaan tietoja, fiilistellään vallankumouksellisia ajatuksia. Sebastiankin on melko kyyninen ihminen, opiskelee politiikkaa muttei usko että se on tie muutokseen. Tiivistettiin meidän keskustelu yhdeksi lauseeksi, joka kirjoitettiin keittiön taululle: 'Why we always talk about the cost of change, and never about the cost of not changing?' Missä vaiheessa odottamisen kustannukset nousevat korkeammiksi kuin toimimisen kustannukset? Nouseva merenpinta aiheuttaa jo nyt New Yorkille kahden miljardin dollarin kustannukset joka vuosi mm. siksi, että vettä pitää pumpata jatkuvasti pois metrotunneleista. Toisaalta teknologia kehittyy ja halpenee koko ajan, ehkäpä tämän päivän mullistavat keksinnöt ovat kymmenen vuoden päästä lähes ilmaisia.

www.greenlivinganswers.com
Mutta toisaalta koska jokainen keksintö tarvitsee investoijia, loppupeleissä yleensä kyse on siitä, kuinka paljon rahaa tällä keksinnöllä tienataan. Kuvassa Edinburghin yliopistossa kehitetty aaltojen liike-energiaa hyödyntävä generaattori, joita on jo käytössä Skotlannin ja Portugalin rannikoilla. Olen myös nähnyt esittelyt parista mullistavasta laitteesta, jotka pysäyttävät ilmastonmuutoksen, esim. avomerellä oleva laite joka nostaa vesihöyryä ilmakehään, joka puolestaan lisää pilvien määrää meren yllä, mikä johtaa auringon säteilyn pois heijastumiseen. Kyseisiä laitteita pitäisi valmistaa muutamalla miljardilla eurolla, joten yllättäen niitä ei vielä ole rakennettu. Miten niihin sijoittamalla muka tienaisi? Niihin on turha iskeä sponsoritarroja kylkiin kun ei niitä kukaan edes näe. Mutta toisaalta voisi kuvitella, että bisnekselle tekisi hyvää kun kaikki tietäisivät että nämä tyypit pysäyttivät ilmastonmuutoksen. Puhutaankin teknologiaparadoksista: teknologia kehittyy entistä tuottoisampaan suuntaan, esim. öljyteollisuudella on valtavat intressit löytää keinoja miten saada vaikeasti tavoitettavissa oleva öljy käyttöön, ja tämä ala kehittyy supernopeasti. Öljyn poraaminen taas toisesta näkökulmasta on ala, johon ei kannattaisi pahemmin panostaa, koska öljy loppuu pian kuitenkin. Suurin osa öljykentistä myös jätetään lähes puolilleen, koska tietyn rajan jälkeen pumppaaminen tulee liian kalliiksi.

Osasuurennos tarkimmasta panoraamasta Linnunradasta koskaan, alkuperäisessä (löytyy sivun alareunasta täältä) näkyy yli miljardi tähteä
Tiettyjen laskelmien mukaan ihmiskunnalla on myös 50-100 vuotta aikaa päästä pois tältä planeetalta, ennen kuin luonnonvarat on käytetty siihen pisteeseen, ettei se ole enää mahdollista. Se on loppuunsa todella lyhyt aika. Elämme siis mielenkiintoisia aikoja, tosin itse olen skeptinen ja uskon että ihmislaji jää tänne kuolemaan planeetalle, jonka he ovat ehtineet tuhota hirveään kuntoon vuoteen 2100 mennessä. Lämpötilan nousun rajoittamistavoite on jo myöhäistä saavuttaa, koska uuden teknologian rakentaminen olisi pitänyt jo aloittaa. Kymmenessä vuodessa kaikki muutokseen tarvittavat saasteet on jo pumpattu taivaalle ja ne toimivat ilmakehässä vuosikymmeniä sen jälkeen, vaikka kaikki tehtaat sammutettaisiin. Yli kahden asteen nousun sanotaan aiheuttavan epävakaita ja peruuttamattomia muutoksia ilmastolle. Ja nyt se vaihe on jo ohitettu! JEEE!!!

P.S. olen näköjään opiskellut liikaa mantsan tenttiin.

Kirjoittaessa soi (josta myös postauksen otsikko) White Lies - Bigger than us (Datassette remix)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti