Tänään oli, ja on edelleenkin tosi kuuma. Tuntuu, että täällä tuskin on koko kesänä ollut näin lämmintä, ainakin mitä seurailin kesällä satunnaisesti lämpötiloja. Hyvä skoteille, että lopultakin tuli helle, itsestä tämä on jo vähän outoa, kun on tottunut syyskuun lopussa siihen, että öisin alkaa olla jo hallaa. Mutta en valita! Mukavaa kulkea t-paitasillaan ja katsella miten helteinen usva leijuu kaupungin yllä, puistot ja terassit täyttyy ihmisistä ja mukavaa kun ei ole luentoja juuri nimeksikään, eli voi itsekin hengailla ulkona eikä vain katsella kaihoisasti lasin toiselta puolelta!
Princes Street Gardens uuden ja vanhan kaupungin välissä |
Muutenkin pitkästä aikaa sain otettua järkkärini mukaan, kun ei tarvinnut roudata a) salikamoja tai b) läppäriä. Kiertelin sitten ainokaisen luentoni jälkeen ympäri kaupunkia ihmettelemässä ja kuvailemassa kaikkea, mikä nyt ei enää varsinaisesti ole uutta eikä jännää. Kuvaamisen arvoista silti. Tuntuu, että joku ääni kuitenkin koko ajan kuiskii taka-alalla, että pitää muistaa keskittyä koulujuttuihinkin, niitäkin alkaa olla jo aika kivasti. Tänään meille esiteltiin uusi itsenäinen projekti (pakko sanoo vaikka ketään ei kiinnosta), IT-Practical. Ei se nyt niin ihmeellinen ole, pitää analysoida WHO:n dataa ja tehdä oma kaavio, jossa vertaa eliniänodotetta eri valtioissa ja jotain toista muuttujaa keskenään ja kirjoittaa näistä pohdinnoista tuhannen sanan essee. Eli voisin esimerkiksi tehdä siitä, miten alkoholin kulutus vaikuttaa Suomessa miesten eliniänodotteeseen, vai vaikuttaako.
Helteinen Princes Street |
Mitä enemmän tästä maailman menosta tietää, sitä turhautuneempi olo tulee. Mitä täällä enää muka on tehtävissä, kun varallisuuserot kaikkialla ovat niin valtavat, ja ihmisiä kiinnostaa oma hyvinvointi. Maailman köyhimmät 3 miljardia ihmistä omistavat juuri ja juuri prosentin maailman kaikesta varallisuudesta, kun taas rikkain prosentti omistaa 40%, ja jo maailman kolme rikkainta ihmistä omistavat yhdessä enemmän kuin 48 köyhintä _maata_. Jäätäviä tilastoja, miksei näistä puhuta. Vastaavasti nyt talouskriisin aikaan Kreikkaa avustettiin summalla, josta yksi prosentti olisi riittänyt kriisiapuun Afrikassa, jossa on tällä hetkellä akuutti vesipula ja nälänhätä, ja mm. kymmeniä tuhansia lapsia kuolee viikoittain. Silti sinne tuntuu olevan vaikea saada rahoja kerättyä toisin kuin Kreikkaan, jossa ei ole muuta hätää kuin se, että valtion virkamiehet ovat päästäneet talouden kirjanpidon vituilleen vuosien ajan, ja että kansalaiset itse eivät tajua, että talousuudistukset eivät ole kansan kiusaksi, vaan siksi ettei koko valtio mene konkkaan. Tosin mantsan proffa lupasi syödä kynänsä, jos Kreikassa on euro vielä vuoden lopussa. Mutta niin, ei Kreikassa ole nälänhätä tai vesipula, ja silti sinne riittää rahaa. Kreikka voi syyttää itseään ongelmistaan, valtion virkamiehille mm. maksettiin bonuksia ajoissa töihin saapumisesta, ja pimeän talouden takia miljardeja menee ohi valtion kassan, koska kansalaisten mielestä on ihan ok olla maksamatta veroja. Afrikassa taas eurooppalaiset sorsivat paikallisia vuosisatoja, tuhosivat kulttuurin ja kuljettivat ihmisiä orjiksi, ja nyt ei haluta hyvittää tekojaan mitenkään. Ei hyvää päivää. Olis ehkä pitäny alkaa vaikka autoalan amikseksi niin ei tarvis miettiä tämmösiä. Olis elämä auvoista, kerran totesi eräs kyseisen alan amis, että hänelle maailmanloppu tulee sitten, kun loppuu bensa. Toisaalta on ehkä sittenkin parempi tietää. En tiedä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti