sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Ekoja koulujuttuja ja syvempää pohdiskelua

Eilen oli tosiaan jonkinlainen informaatiopäivä uusille oppilaille Edinburghin yliopiston oppilaskuntatalolla (tai mikä nyt Student Union onkaan) Teviot Row Housella, paikka oli täynnä uusia oppilaita jotka pyörivät ympyrää ja miettivät että mitä täällä pitää tehdä. En ollut sen viisaampi, tosin eipä siellä loppuunsa mitään jännää ollutkaan, sain paksun vihkosen opiskelijajärjestön EUSAn tyypeiltä ja siellä on ohjelmaa kyllä joka lähtöön ja tarpeeseen, mm. grillausta puistossa, klubbausta ja pub crawleja, jossa suunnistetaan tiettyjen pubien kautta lähtöpisteeseen ja juodaan tuoppi jokaisessa. Teviot Row House on muutenkin todella varteenotettava paikka viettää aikaansa, sieltä kun löytyy muun muassa pubi, jossa voi seurata urheilua, ja kerran viikossa talolla on jazz-iltamat. Alakerrasta löytyy edullinen opiskelijoille tarkoitettu klubi, ja siellä järjestetään säännöllisesti Going Underground -nimistä bailutapahtumaa. Myös tämän Fresher's Weekin (eli ekan viikon) aikana siellä järjestetään jos jonkinmoista juttua.
Teviot Row House oikealla, psykanlaitos sen vieressä. Tässä aukiolla porukka käy skeittaamassa aika paljon. Ps. nuo krokotiilit liittyy Jungle City -tapahtumaan.

Mielenkiintoisia on myös oppilasjärjestöjen (societies) tarjonta. Täältä löytyy esimerkiksi Harry Potter Society, Beer Society ja Come Dine With Me Society. Omaa sydäntä lähinnä on varmaan teehen ja joogaan liittyvät järjestöt, joskaan en ole ottanut vielä edes selvää missä ja milloin näihin järjestöihin voi käydä tutustumassa ja liittymässä. Luonnollisesti myös skandinaaveille on omansa, ja siellä pystyy tapaamaan muita pohjoismaista tulleita, eli myös muita suomalaisia. Skotlantihan on ylivoimaisesti suosituin suomalaisten hakukohde ulkomailla, joskin Glasgowssa ja Aberdeenissa on enemmän suomalaisia helpompien pääsyvaatimusten takia. Odotan silti innolla muiden pohjoismaalaisten tapaamista, mielenkiintoista kuulla kokemuksia ihmisiltä, jotka ovat opiskelleet täällä jo mahdollisesti useamman vuoden. Muistan kun tammikuussa tultiin tänne Anun kanssa ja samalla lennolla palaili paljon suomalaisia joululomalta takaisin Ediin, ja katselin ihan että vau, saakohan sitä itse sitten ens talvena kuulua siihen joukkoon, joka vaan vierailee Suomessa.
Syssy tulloo

Oon halunnu asua ulkomailla ehkä siitä asti kun olin 12, tykkäsin tähtitieteestä ja ajattelin että NASAlla olis kiva olla töissä isona. Kun lukiossa fysiikka ei mennytkään enää yhtä hyvin kuin muut aineet niin sitten piti miettiä jotain muuta. Maantieteessä viehätti se, miten poikkitieteellinen ala se on, siinä pystyy lukemaan yhteiskuntaoppia, historiaa, biologiaa, uskontoa, kemiaa, fysiikkaa, melkein kaikkea mahdollista. Briteissä on normaalisti aika jäykkää sen suhteen, mitä yliopistossa opiskellaan, eli harvassa aineessa voi ottaa vapaasti sivuaineita oman tiedekunnan ulkopuolelta. Maantiede kuuluu niihin harvoihin, joissa viidesosan opinnoista saa valita käytännössä mistä tahansa tiedekunnasta. Tämäkin tosin selvisi vasta eilen, eli sikäli se ei vaikuttanut päätökseen millään tavalla. Viime syksynä vaan tuli mieleen, että jos kerran haluaa työskennellä ulkomailla, eikö oliskin sama lähteä jo opiskelemaan, kun ei sitä vanhempana enää niin helposti tulis lähdettyä muualle asumaan. Kaikilla ihmisillä on joku paikka, missä niillä on semmonen fiilis, että täällähän vois vaikka asua. Eikö niiden sitten pitäis asua siellä? Mulla se fiilis tuli täällä talvella, tammikuussa suli viimeiset lumet, nurmikko oli vihreänä, linnut lauloi ja tuntui ihan siltä kuin olisi vappu Suomessa, lämmintä melkein kymmenen astetta.
Edinburgh tammikuussa

 Kyllä siinäkin on oma juttunsa, kun Suomessa kolmenkymmenen asteen pakkasilla heittää illalla paksuimman untuvatakin niskaan ja lähtee katsomaan tähtiä ulos, on ihan hiljaista ja kaikki on pysähtynyt. Mutta kuitenkin, pitkät pakkaset ja paljon lunta, pimeää koko ajan, onhan se loppuunsa tosi rasittavaa. Ja onhan Skotlannissa paljon Suomea kuitenkin, kotoinen olo tulee kun kaupunkia ympäröiviä tuntureita katselee. Mielenkiintoista tulee olemaan, kun viettää talven täällä.
                 
Suomessa melkein päivälleen samaan aikaan tammikuussa

Talvista tunturimaisemaa Skotlannissa

2 kommenttia:

  1. Mukavaa lueskella teidän kuulumisia Skotlannista. :) Kerrohan sitten toki enemmänkin, millaista opiskelu on siellä! Itse aloitin juuri maantieteen opinnot Oulun yliopistossa, ja kiireitä riittää.

    VastaaPoista
  2. Ai, en tienny että sinäki aloit lukee mantsaa! :) joo kiireitä riittää varmasti jokaisessa oppilaitoksessa ekoina viikkoina, kaikki on niin uutta ja on vähän pihalla kaikesta, vaatii ylimääräistä energiaa tosi paljon vielä toistaiseksi ennen kuin rutinoituu näiden koulujuttujen kanssa. Yliopistoa on mahdoton verrata lukioon, ihmiset on jo ihan eri tavalla kypsiä ja ottavat vastuuta omista asioistaan. Monet sanoo, että yliopisto on elämän parasta aikaa, ei kai tässä siis auta kuin nauttia :)

    VastaaPoista