sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Kubbia ja skandinaaveja

Tänään oli skandinaavien järjestön kokous Meadowsissa, eli yliopiston vieressä olevassa puistossa. Meitä oli paikalla arviolta reilu 50, joista suurin osa paljastui ruotsalaisiksi. Tutustuin pariin suomalaiseenkin, mikä oli ihan mukava yllätys, vaihtaa kuulumisia ja kokemuksia! Meidät jaettiin neljään joukkueeseen ja pelasimme ruotsalaista seurapeliä nimeltä Kubb, joka muistutti etäisesti Mölkkyä, tosin säännöt olivat paljon vaikeammat. Kuitenkin perusidea oli sama, eli puukalikoilla yritettiin kaataa puukalikoita. Tutustuin useampaan virolaiseen opiskelijaan, ja yhteen manchesterilaiseen, ja pelin jälkeen lähdettiin teelle melko sekalaisena seurakuntana, johon kuului itseni lisäksi kolme virolaista, toinen suomalainen ja britti. Selvisi myös, että olen samalla kurssilla erään virolaisen tytön kanssa, mikä on tosi kiva juttu, koska kaikki vaikuttivat todella mukavilta :)


Kotimatkalla satoikin sitten jo vettä oikein kunnolla, ikävä juttu sinänsä kun piti poiketa Real Foodsin kautta ostamassa mm. kookosmaitoa ja kikherneitä. Ollaan siis tosiaan kasvissyöjiä nykyään, ajateltiin että nyt oli hyvä aika aloittaa kun muutettiin tänne, muuten olisi ollut turhan vaikeaa tehdä aina kotona omat ruoat. Lihaan ei ole enää aikoihin ollut minkäänlaista himoa, ja kun kerran tietää kaikki tehotuotantoon liittyvät kuviot, lihan syöminen olisi todellakin kaksinaamaista. Siitä meni niin sanotusti maku. Kasvissyönti tuntui heti omalta jutulta, kuten moni muukin asia täällä. Se on  myös äärettömän halpa vaihtoehto. Puoli kiloa soijarouhetta riitti kuukaudeksi, ja se maksoi alle 2 euroa, purkin kidneypapuja saa hintaan 20snt, tofukin on huomattavasti lihaa halvempaa. Päätös oli siis eettisyyden lisäksi myös taloudellisesti kannattava! Voimakkaasti maustettu ruoka on todella herkullista, ja kuitu ja proteiini pitää olon kylläisenä pitkään. En ainakaan itse ole huomannut mitään ongelmia kasvisruokavalioon siirtymisessä, aluksi tosin mietitytti että mitä sitä osaa sitten laittaa ruoaksi, mutta soijarouhetta käytetään kuten jauhelihaa ja soijasuikaleita sekä tofua voi käyttää kuten kanaa. Mukavaa kun kaapit on täynnä semmosta tavaraa mitä oikeasti haluaa siellä olevan.

Yks kaappi, täältä löytyy eri soijarouheet, kikherneet ja kidneypavut, himalajan vuorisuola ja semmoset, sokeria meillä ei oo.
Briteissä on kuulemma kasvissyöjiä joku 10-15% väestöstä, varmaan vaan jonkun yksittäisen ihmisen heitto, mutta voisi pitää ihan hyvin paikkansakin, tai miksi ei? Madventuresin tyyppien Subin netissä pyörineet Madcookit tiivistivät asian ytimen mielestäni todella hyvin, tässä eräs "maistiainen":


Voitte uskoa, että asiaan perehtyneellä ei enää tee mieli mennä Mäkkäriin vetämään 20 kananugettia hintaan £4,50, tai KFC:en syömään ehkä kaikista epäeettisintä paskaa, mitä Briteistä saa! Tässä toinen uskomaton video:



"Että sellasta äitien tekemää ruokaa." Hyvää ruokahalua! :)

2 kommenttia:

  1. nää videot on iha parsaa :) Ja se kirja on huippu. kommentoin ekaa kertaa hoho!

    VastaaPoista
  2. niinhän ne on :3 sais löytyä vaikka enemmänkin. hoho miks et oo mun lukija vielä D:

    VastaaPoista