Sosiologian tutorialissa meillä oli todella henkilökohtainen keskustelu uskonnoista, uskoista ylipäätään ja myös kirkon tulevaisuudesta. Porukasta löytyi yksi avoimesti uskonnollinen joka kävi edelleen viikoittain kirkossa, monta jotka oli kasvatettu kristityksi mutta jotka eivät uskoneet enää, tutor oli kasvatettu metodistiksi ja eräs sanoi uskovansa korkeampaan voimaan, muttei osannut määritellä uskoaan. Kristinusko on Euroopassa kovassa laskussa, itse asiassa briteistä löytyy enemmän muslimeita kuin katolilaisia ja anglikaaneja yhteensä. Monet uskovat, mutteivät kuulu. Ehkä monet haluavat uskoa siihen, että aina on joku joka pelastaa, tehdä maailmasta vähän vähemmän kaoottisen paikan. Tutkimukset myös viittaavat siihen, että kristinusko tulee todennäköisesti lähes katoamaan parissa sukupolvessa, koska jokainen sukupolvi on edeltäjäänsä vähemmän uskonnollinen. Malta on Euroopan ainoa maa, jossa kristinuskon kannatus ei ole pahemmin lasketus, tietyillä alueilla yli puolet ihmisistä käy edelleen _päivittäin_ kirkossa. Mahtaapa sosiaalinen paine olla siinä vaiheessa jo aika isokin. Muutama tyttö ryhmässä mainitsi, että kun he nuorempina kävivät kirkossa, se oli kuulemma sellainen asia josta ei kehdannut sanoa kavereille leimautumisen pelossa.
Ja siltihän sen pitäisi olla henkilökohtainen asia. Yksi mahdollinen lopputulos on, että yhteisöllisyys vähenee ja itsekkyys lisääntyy. Itsekkyyttä ei kyllä tarvittaisi yhtään lisää. Siksi valtion taholta on kehitetty jotain korvaamaan uskonnot. En tiedä miten suomentaisi sanan 'civil religion', mutta joka tapauksessa se on hyvin pitkälti nationalismia, ja sen avulla jotkut asiat on tehty lähes pyhiksi. Kuten itsenäisyysjulistus Yhdysvalloissa ja kaikki siihen liittyvät asiat, Abraham Lincolnin muistomerkki yms. Näissä paikoissa käyttäydytään kuulemma kuin kirkossa, puhutaan hiljaa ja kunnioittavasti. Todella nerokasta. Myös Steve Jobsin ympärille nousi spontaanisti henkilökultti tämän kuoltua. Jokainen Apple-kauppa laittoi Steve Jobsin kuvan liikkeeseensä, ja moniin näihin paikkoihin kerääntyi 'pyhiinvaeltajia' jättämään muistoesineitä ja kukkia. Samanlainen kultti on noussut Elviksen ympärille, ja erään arvion mukaan 7% Yhdysvaltain väestöstä on käynyt Gracelandissa, ja sosiologian proffakin oli ollut mukana eräässä kirkollisessa tilaisuudessa, missä Elvistä oli luettu ääneen ja hänen sanoistaan käsketty ottaa oppia lähimmäisenrakkaudessa. Että sillä lailla, ehkä ihmiset tosiaan tarvitsevat jonkun ylemmän henkilön johon uskoa.
Loppuunsa koko hommalla ei tunnu olevan mitään tekemistä henkilökohtaisen uskon kanssa. Jos paavi sanoo että ehkäisy on aina syntiä, niin silloinhan se on sitten niin eikä voi olla mitenkään muuten...vai?!? Aika maallisilta nämä asiat kuulostaa muutenkin. Katsottiin tänään leffaa/dokumenttia Intiasta, aika rajua matskua mm. Satista, eli siitä kuinka leskeksi jääneet naiset hyppäävät miehensä hautajaiskokkoon, eräänkin patun mielestä se on vain oikeus ja kohtuus, ovathan toisin ajattelevat naiset hänen mielestään sellaisia, joilla on yksi mies aamiaisella, toinen lounaalla ja kolmas päivällisellä, huoria toisin sanoen. Joku nainen taas totesi, että jos nainen osoittaa tällä tavalla rakkautensa puolisoaan kohtaan, miksei miesten sitten tarvitse tehdä samoin. Ei paha pointti. Karmeeta materiaalia kyllä näkyi silläkin videolla kyseisestä aktista.
Tästä päästäänkin omien aivojen käyttöön. Metodisteilla oli kuulemma niin, että vasta murrosiässä pistettiin valitsemaan kastetaanko vai ei, mutta sitten oli kaiken maailman kirkkoleirejä ynnä muita, sellaista aika selkeää tuuppimista siihen suuntaan, jossa todellista valinnanvaraa ei sitten olekaan niin paljoa. Pienessä yhteisössä ulkopuolelle joutuminen on pahin rangaistus. Ei siinä mitään, olisihan se hienoa uskoa että maailma on mystinen paikka täynnä salaperäisiä voimia, kyllähän elämä olisi mielenkiintoisempaa. 'Disenchantment' kuitenkin lisääntyy koko ajan tieteen kehittymisen myötä, ihmiset eivät tarvitse uskontoa selittämään asioita joille ei muuten ole selitystä. Tai monet tietenkin edelleen tarvitsevat. Itselle vain olisi hyvin vaikea saada samaan päähän mahtumaan sekä tieteellisiä todisteita että uskonnollisia selityksiä, jommistakummista täytyy luopua, ainakin jos ihan perinteistä kristinuskoa liputtaa. Kaipa sitä voisi uskoa esimerkiksi siihen, että tämän maailmankaikkeuden takana on joku suurempi juttu, mutta uskonnon kanssa sillä ei sitten olekaan mitään tekemistä, ehkä siksi että se edellyttää myös vähän omaa ajattelua. Uskontoja on käytetty massojen hallitsemiseen keskiajalta asti. Kuten Karl Marx nasevasti tiivistää, 'religion is the opium of the people'. Ja kuten on todistettu, kaikilla eläimillä on luontainen tarve päihtyä.
hmm.. hyviä tekstejä kyllä kirjoitat, mutta pisti jotenkin silmään pieni uskonnollisten ihmisten "aliarviointi". Käsittääkseni ihminen on ollut jollain tasolla uskonnollinen jo ennen kuin on edes kehittynyt ihmiseksi, jo Neandertalinihmiset hautasivat kuolleet kaverinsa jne. Itse ajattelen uskontoa ihmiselle luontaisena taipumuksena, mikä vaan nykyään unohtuu kaiken arjen kiireen keskellä.. Ja ymmärrän tuon ajattelun tieteen ja uskonnon ristiriitaisuudesta, mutta esim. katollisella ystävälläni siinä ei näytä olevan mitään ristiriitaa.Hän on koulun huippu matikassa,fysiikassa,kemiassa, mutta uskoo silti mieluumin luomiskertomukseen.ja ah sitä mielen tyyneyttä ja rauhaa mikä siitä pojasta hohtaa :)
VastaaPoistaTiedän, ei saisi aliarvioida. Tunnen myös uskonnollisia ihmisiä jotka ovat todella fiksuja, joten sinällään turhaa ajatella että heiltä 'puuttuisi' jotain. Tekstissä mainittu fanaattisuus vain tuntuu jollain tavalla kovin alkukantaiselta, mutta sen kai voi rinnastaa siihen että perus perheenisät riehuu jalkapallo-otteluissa täysin omien tapojensa vastaisesti, tuntuu jalkapallokin olevan eräille lähes uskonnollinen tapahtuma. Ja pitää paikkansa, että uskonnollisuus on todella vanha piirre, ja aikoinaan (ja edelleenkin) sillä on ollut merkittävä osa yhteisöllisen identiteetin synnyssä! Kristinuskon hiipumisen myötä itsekkyys maailmassa lisääntyy, ja sitä en toisaalta pidä millään tavalla positiivisena asiana.
VastaaPoista