tiistai 18. lokakuuta 2011

Avaruusjuttuja



Mukavaa kun täällä näkyy tähdet öisin tosi selkeästi, varmaan valosaastetta on meren takia niin vähän. Tähtiä on mukava katsella, ne näyttää niin läheisiltä ja silti niihin on ihan uskomaton matka, saati sitten muihin galakseihin. Tykkään erityisesti syvän taivaan kuvista. Syvä taivas on alue lähimpien tähtien takana, josta näkyy miljardien valovuosien päässä olevia galakseja tuhansittain. Kaikki niin pienen näköisiä ja lähellä toisiaan, mutta todellisuudessa läpimitaltaan helposti yli 100 000 valovuotta ja välimatkaa kaikilla jopa miljoonia valovuosia. Jokaisella galaksilla voi olla 100-200 miljardia tähtiä, jokaisella tähdellä voi olla yli kymmenenkin planeettaa. Galaksejakin löytyy nykyisen arvion mukaan jopa 100 miljardia. Ja tietokonesimulaatiot ja teleskooppilöydöt osoittavat, että käytännössä jopa joka toista tähteä voi kiertää planeetta, joka sijaitsee elämälle suotuisalla alueella. Ja kun tiedetään, miten sitkeässä elämä maapallollakin on, on ihan turhaa spekuloida siitä onko muualla elämää. Miksi ei olisi? Eri asia, kuinka älykkäitä. Meidän aurinkokunnan jokaisella kiviplaneetalla voisi teoriassa elää bakteereja, ja kaasuplaneettojen kuilla, esim. Jupiterin Europassa, jota peittää sata kilometriä syvä meri ja jonka paksu jää suojaisi elämää Jupiterin säteilyltä. Spekuloin joskus sillä ajatuksella, että jos joku korkea sivilisaatio olisi istuttanut maahan elämän siemenet nähdäkseen millaista elämää muualla pystyy kehittymään, olisivatko ne silloin meidän jumalia, koska ne tavallaan olis luoneet kaiken elämän maapallolla. Vähän kuten se, että kun ihminen ensimmäisen kerran kehittää tietokoneen, jonka kapasiteetti on isompi kuin aivojen, onko se sitten ensimmäinen meitä älyllisempi olento, jonka kanssa ollaan tekemisissä vaikka se olisi meidän itsemme luoma.



 Oli miten oli, avaruus on niin uskomattoman iso paikka, että jos täällä on joku jolla on täydellinen tietämys maailmankaikkeuden luonteesta, sen käsityskyky on niin valtava että vaikea kuvitella että ihmiset pystyisivät koskaan ymmärtämään niin monimutkaisia asioita. Varsinkin kun alkaa miettimään kvanttifysiikan juttuja yhdestätoista ulottuvuudesta ja rinnakkaisista universumeista, niin siinä vaiheessa yleensä kannattaa lopettaa ajattelu ja mennä nukkumaan. :) eipähän stressaa koulujutut kun laittaa niitä vähän perspektiiviin. Tässä vielä loppuun yks mun lempparikuvista



3 kommenttia:

  1. Mullon kayttamaton halpiskaukoputki glasgowssa, saat sen jos haluat - en ikina kayta sita. Tosin en oo varmaan Edinburghiin tulossa ihan hetkeen, mutta jos halut niin saat sen sitten vaikka tammikuussa kun on aanestysaika tai jos itse kayt glasgowssa jostain ihmeen syysta.

    VastaaPoista
  2. vou, kiitos paljon! tuskinpa tässä ennen sitä tulee glasgowssa käytyä, kun pitäis suomessaki piipahtaa välissä, mutta arvostaisin kovasti jos jaksaisit roudata sen putken sitten tammikuussa mukanasi ediin :)

    VastaaPoista
  3. Ilmoittelen :)
    Tuo on tosiaan siis ihan halpiskökkö, mulla ei oo sille yhtään mitään käyttöö ja se menis muuten vaa johonki hyväntekeväisyyskirpparille. Kerron ku oon tulossa

    VastaaPoista